top of page
Search

Grundaren har ordet


Hej,


Det har vart många spännande år och många fler kommer att komma. Jag minns när jag som sjuåring eller om jag kanske till och med var sex år gammal startade min första dator. Det var en Commodore 64 som min far kom hem med en dag. Sedan vid elva års ålder så uppgraderade jag och min tvillingbror oss till en Amiga 500 och det var då allt tog fart. Framtiden var här.


Min resa började med att jag designade dataspel ihop med min bror som då stod för programmering och några andra kompisar komponerade musiken. Vi var tretton år gamla, jag ledde det mesta av arbetet mycket för att idéerna kring spelen kom från mig och manusen var vår kravspec. Vi arbetade med hög agilitet. Även om manus var skrivet så var det alltid redo för att få ändras på vägen. Jag jobbade nära tekniken som designer och skapade även tekniska innovationer genom att bolla idéer utifrån grafiken till koden. Vi arbetade i samspel, som ett team med endast de få verktyg vi behövde. Ett ritprogram, papper och penna, ett manus som ihop med skisser utgjorde mål, vision och kravspec i ett. Vi satt alla tillsammans och försökte förstå vilken känsla vi ville förmedla i varje bild som skapades. Vi var ett bra team, vi var snabba, vi var förändringsbara, vi tog beslut ihop, vi var i framkant. Det var tider det.


Den kunskapen som trettonåring har följt med mig under alla mina 27 år och jag har lett framgångsrika team , framgångsrika resultat genom att jobba precis på detta sätt. Jag har så klart gjort en del misstag jag med, de har dock inte vart lika många som kanske de flesta fått uppleva. Jag har sett hur ett sjuknade skepp faktiskt gick att rädda. Jag har sett projekt som hållit tiden trotts det vart en fast budget och tid. Det har även vart en del stora utmaningar även det. När du som ung lärde dig ett proaktivt tankesätt för att skapa något bra, något värdefullt med så lite resurser som möjligt så går det sällan ihop med de komplexa organisationer som istället för att arbeta med att bli av med saker, istället hela tiden lagt på saker. Roller, verktyg, processer, kommunikationsvägar som den logiska lösningen till att skala sin verksamhet.

Det fantastiska är att nu börjar företagen komma hit. Alla börjar se att detta agila, detta förenklade sätt som vi som barn i skola, på fritiden alltid jobbat efter kan faktiskt ge stora resultat. Vi är i en era där förändring börjar bli vardagsmat där ”vi har alltid gjort så här”-argumenten börjar försvinna. Där inställningen är ”Hur kan vi nästa gång göra det bättre?” istället för att repetera det man alltid gjort. Jag vet att vi kan skapa underverk, för jag har själv fått vara med när de skett. Det är inte alla som har och de som aldrig fått uppleva detta kommer heller inte tro på att det går. Det är inte så konstigt, för om man aldrig fått sett ett enda lyckat projekt då blir det bara en utopi att de faktiskt finns. Men vet du vad? De finns, och med ett positivt tankesätt att lyckas leder oss oftast dit. Men att tänka att det negativa är normalt då kämpar vi inte så mycket med vår interna motivation och innovation att förhindra det. Vi gör detta negativa till en vana och ett normalt resultat.

Det behöver inte vara så, det behöver inte bli så…

mvh Grundaren av unSquared AB – Johan Normén

288 views

Comments


bottom of page